Je kunt pas helen als je eigenaarschap neemt van je slachtofferschap

Je kunt pas helen als je eigenaarschap neemt van je slachtofferschap, zei ik tegen Max toen ik mijn punt wilde maken over helen en traumaverwerking. “Wat zeg je dat mooi” zei ze, terwijl mijn woorden haar zichtbaar ontroerden. “Het klopt wat je zegt.” Mijn woorden resoneerden met haar.

Wat ging eraan vooraf?

Ik heb haar het IoPT-model uitgelegd. Vorig jaar deed ik de basisopleiding IoPT bij Zielsbelang. Ik ben de opleiding gaan doen nadat ik het boek ‘Bevrijding van trauma, angst en onmacht’ van Franz Ruppert heb gelezen. Daar voelde ik me zo sterk mee verbonden, waardoor ik steeds meer geïnteresseerd raakte in zijn werk. Hij beschrijft in dat boek onder andere wat de psyche doet tijdens en na een traumatische gebeurtenis. Daarin beschrijft hij ook het IoPT-model. Je kunt je afsplitsen in delen, om een traumatische ervaring op te vangen en aan te kunnen. Dit herkende ik. Ik ben dit onbewust ook gaan doen om mijn traumatische ervaringen aan te kunnen.

   Het IoPT Model

IoPT

Wat is IoPT? 

IoPT staat voor Identiteitgerichte Psychotraumatheorie en Therapie, ontwikkeld door Professor Franz Ruppert. Het is een opstellingsmethode waarin je delen van jezelf ontmoet. Je identiteit staat hierbij centraal.

❖ In deze vorm van therapie worden gezonde delen van mensen geactiveerd, zodat ze bewust worden van trauma-overlevingsstrategieën. De gezonde delen gaan in goed contact met de getraumatiseerde delen elkaar compassievol ontmoeten.

Je kunt pas helen als je eigenaarschap neemt van je slachtofferschap. Persoonlijk heeft deze zin een hele diepe betekenis. Ik ben zelf gaan helen nadat ik in mijn eerste opstelling mijn trauma-deel heb ontmoet en onder ogen ben gaan zien. Dat wat ik altijd bagatelliseerde bleek het bron te zijn van de angsten waar ik regelmatig door overvallen werd. Ook Max is haar overlevingsdelen gaan herkennen en is ze er klaar voor om haar trauma’s te verwerken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *