Praktijk de Switch voor Jeugdhulp en Psychosociale therapie

HARLINGEN – Sinds enkele maanden is Harlingen en omstreken een psychosociaal therapeut rijker; Praktijk de Switch in de Savornin Lohmanstraat 9 te Harlingen, waar de 39-jarige Zeidy Gautier-Ronopawiro haar praktijk uitoefent.


De in Suriname geboren Zeidy kwam op 13-jarige leeftijd naar Nederland. Door een onrustige jeugd met afwezige ouders, maakte zij in haar nieuwe thuisland een moeilijke periode door. Zij ging door bergen en dalen en kwam verkeerde vrienden tegen. Het keerpunt voor haar kwam uiteindelijk door het besef iets nuttigs met haar leven te willen doen. Uiteindelijk besloot ze te gaan studeren en alle schepen achter zich te verbranden. Ze begon met de opleiding Maatschappelijke Dienstverlening aan de Hanze Hogeschool. Tijdens het afstuderen werd haar een baan aangeboden als trajectbegeleider bij het Kopland, een grote organisatie in Groningen. Hier kon ze het vak een aantal jaren uitvoeren.

Zeidy merkte dat men in de hulpverlening vaak symptoomgericht werkt en hierdoor de onderliggende oorzaken van problemen over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld, een kind krijgt de diagnose ADHD, omdat het onhandelbaar gedrag laat zien. Er wordt dan gewerkt aan het onhandelbaar gedrag maar de onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een trauma, wordt niet gezien. Vervolgens krijgt het kind een verkeerde behandeling (medicatie) en de daadwerkelijke oorzaak wordt niet aangepakt.

Zeidy wilde dit anders aanpakken en besloot 5 jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Ze begon zich te verdiepen in traumaverwerking, met name jeugdtrauma’s. Ze volgde de hypnose/NLP opleiding aan het Hypnose Instituut Nederland, aangevuld met de Opleiding EMDR Master Practitioner aan de BIVT.

“Een trauma is een ingrijpende gebeurtenis die een blijvend negatief effect kan hebben op iemands leven”, zegt Zeidy. “Het kan tot allerlei fysieke en mentale klachten leiden. Een trauma behandelen kan bijvoorbeeld door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een methode waarbij door middel van oogbewegingen de heftige gebeurtenis wordt herbeleefd en als het ware opnieuw in de hersenen wordt opgeslagen. De emotionele lading die bij het trauma hoort, verdwijnt dan.”

In eerste instantie richtte Zeidy zich op de jeugd en jong-volwassenen. Toen merkte zij dat steeds meer ouders naar haar toe kwamen die vastliepen in de opvoeding door hun eigen problemen, er was dus vraag naar ouderbegeleiding. Momenteel volgt zij de cursus ‘Gehechtheid & Diagnostiek’ bij de Jeugdzorg Academie in Utrecht. “Je leert hier heel veel over de hechting van kinderen, hoe ouders daar mee om moeten gaan en hoe zij hun kinderen kunnen ondersteunen. Het is een compleet pakket wat ik aanbied voor ouders en kind. Heel leuk en ik zie het eigenlijk niet als werk, maar meer als passie.”
Praktijk de Switch heeft een contract Sociaal Domein Fryslân voor Jeugdhulp. De vergoeding voor kinderen jonger dan 18 jaar maar ook voor hun ouders gaan via de gemeente. Boven de 18 jaar worden de consulten vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering.
Mensen die meer informatie willen of een afspraak willen maken kunnen bellen met 06-39545585 of mailen: zeidy@praktijkdeswitch.nl of de website raadplegen www.praktijkdeswitch.nl. Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur is zij open. Op woensdag is de praktijk gesloten.

Foto: Therapeut Zeidy Gautier-Ronopawiro in haar praktijk (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *